VIINIT TUTUIKSI
Minä löysin viinikulttuurin vasta aikuisiällä. Sitä ennen suhtautuminen viineihin, oli ollut hyvin torjuva. Kieltäydyn järjestelmällisesti maistamasta mitään punaviinejä vedoten tanniiniallergiaan, josta uskoin vahvasti kärsiväni. Valkoviineistä tuli lähinnä mieleen 90-luku ja se kuuluisa omppupomppu, joka myös Omppu helmeilevänä viralliselta nimeltä tunnetaan.
Sittemmin päädyin aikoinani muutamaksi vuodeksi Alkoon töihin, mikä muutti oman käsitykseni viineistä täysin. Työnkuvaani nimittäin kuului pakollinen uutuustuotteisiin tutustuminen, mikä tarkoitti käytännössä sitä, että tasaisin väliajoin oli pakko mennä maistelemaan erilaisia viinejä. Mikä hirveä kohtalo. Yllätyksekseni totesin, että kaikki viinit eivät maistuneetkaan pahalta, vaan erityisesti jäännössokeria sisältävät pehmeät punaviinit olivat jopa maukkaita. Toisin kuin olin kuvitellut kaikki punaviinit eivät suinkaan kiristäneet ikävästi kitalakea, eivätkä ne kaikki edes aiheuttaneet sitä pelättyä päänsärkyä (kohtuudella nautittuna). Minulle selvisi että Omppu pomppu ei ole valkoviini, vaan hedelmä- ja aromatisoitu viini ja lukuunottamatta joitakin halvimpia sokerilla pilattuja, omenan makuun taittuvia valkoviinejä, suurin osa valkoviineistä ei oikeastaan muistuta Omppu pomppua ollenkaan. Tästä oli hyvä jatkaa tutkismusretkelle viinien ihmeelliseen maailmaan.
VIINIÄ, RUOKAA JA VINKKEJÄ
Jos haaveilet täydentäväsi ateriasi hyvällä viinillä, tai ottavasi lasillisen viiniä takkatulen ääressä, mutta ongelmasi on, että et oikein pidä viineistä, suosittelen aloittamaan helpoista viineistä.
Jos haluat kokeilla punaviiniä osta viiniä jonka tanniinipitoisuus on pieni ja joka sisältää reippaasti jäännössokeria. Ei kuitenkaan liikaa. Katso että viinin esittelyssä lukee keskitäyteläinen ja pehmeä. Näillä ohjeilla et voi ihan kovin pahasti mennä metsään. Ennen tarjoilua punaviinin kannattaa antaa hetken hengittää, jolloin maku edelleen yleensä pehmenee hiukan. Hengittäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että avaat pullon korkin hetkeä ennen kuin ajattelit nauttia sitä, vaikkapa siksi aikaa kun laitat ruokaa. Hyvä hengittämisaika on puolesta tunnista eteenpäin, hieman viinistä ja rypäleestä riippuen. Viinin voi myös dekantoida kaatamalla sen viinikannuun. Viinin kaveriksi kannattaa valita esimerkiksi goudaa tai muuta viinin kanssa hyvin sopivaa juustoa, jonka voi tarvittaessa täydentää herkullisella hillolla. Esimerkiksi viikuna- tai aprikoosihillo sopii tähän tarkoitukseen mainiosti. Myös suklaata kannattaa kokeilla. Jos näiden vinkkien jälkeen edelleen tuntuu vahvasti siltä, että et vieläkään punaviinistä yhtään tykkää, niin ehkä punaviinit eivät vain oikeasti ole sinun juttusi.
Ehkä pitäisit valkoviineistä enemmän?
Ehkä pitäisit valkoviineistä enemmän?
Valkoviineistä kannattaa aloittaa puolimakeilla tai puolikuivilla, riippuen vähän siitä haluatko lähteä heti kokeilemaan viiniä ruuan kaverina, vai maistaa lasillisen ihan vain sellaisenaan. Jos päätät kokeilla heti ruuan kanssa valitse puolikuiva. Esimerkiksi Saksasta löytyy paljon helppoja, kokeilemisen arvoisia puolikuivia valkoviinejä, kuten Devil`s Rock Pinot Grigio. Puolimakeista valkoviineistä helppo aloittelijan viini on St.Ursula Ornament, joka on lisäksi luomuviini. Ja Saksasta sekin. Tämä on viini, joka ei taatusti vedä suuta kireälle, koska jopa viinejä yleensä karsastava äitinkin tästä niin kovasti tykkää. ;)
Itse suosin tätä nykyä Ranskan Alsacen alueen viinejä, jotka ovat omasta mielestä laadussaan aivan omaa luokkaansa. Esimerkiksi valkoisen kalan kaveriksi löytyy monta tämän alueen viiniä, jotka käytännössä katsoen vievät kielen mennessään. Aloittelijan makuun Alsacen viinit saattavat olla turhan kirpeitä, mutta muutama helppo viini sieltäkin löytyy, kuten Gisselbrecht Gewurztraminer Tradition 2014, joka on myös yksi omista henkilökohtaisista suosikeistani.
Tarkoituksenani on keräillä blogiini viinivinkkejä omista suosikeistani sitä mukaa kun niitä tulee vastaan.
Alla muutamia vinkkejä henkilökohtaisista suosikeistani:
Alla muutamia vinkkejä henkilökohtaisista suosikeistani:
![]() |
Yellow tail. Keskitäyteläinen, pehmeä, vanilijainen ja "helppo". Sisältää reippaasti jäännössokeria ja vähän tanniineja. |
![]() |
Gisselbrecht 2014. Puolimakea.Toimii hyvin Itämaisten ruokien kanssa. |
![]() |
Wolfberger Muscat 2012 Kuiva. Jäännössokeria 4 g. Menee hyvin itämaisten ruokien kaverina ja kilistelyviiniksi. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti